Samoohřev jídla - chytrá alternativa když nemáš oheň

Objev kouzlo bezplamenného ohřevu jídla

Samoohřev se používá pro ohřev jídla baleného v sáčcích bez použití plamene, když:

  • nemáš vařič
  • nemůžeš nebo nechceš rozdělat oheň

muž sedí na kameni v buši a vkládá sáček s lyofilizovaným jídlem do samoohřevného sáčku

Co je samoohřev?

Jedná se o systém, který ti ohřeje jídlo na bázi chemické reakce. Nemusíš tedy rozdělávat oheň, nepotřebuješ vařič ani nádobí.

Skládá se ze dvou částí:

  1. samoohřevný sáček - jinak též "Zipper Bag" nebo "Heater Bag". Ten plní funkci trouby a v něm se celý ohřev odehrává. Zároveň je opakovaně použitelný
  2. samooohřevná kapsle - ta obsahuje oxid vápenatý (nehašené vápno), umístí se do samoohřevného sáčku a slouží k jednorázovému použití

detail na samoohřevný sáček Zipper Bag od adventure menu, ve kterém právě probíhá chemická reakce uvolňující páru

Pro jaká jídla je samoohřev určený?

Samoohřevem můžeš ohřát všechna naše jídla balená v přepravních sáčcích:

1. Ohřev mrazem sušených porcí

Nejprve:

  1. otevři sáček s dehydrovaným (mrazem sušeným) jídlem
  2. nalij do něj odpovídající množství pitné vody
  3. sáček opět důkladně uzavři - aby se do něj nedostala pára z chemické reakce

muž nalévá pitnou vodu do sáčku s lyofilizovaným jídlem

Následně pokračuj k samoohřevu:

  1. otevři bag (samoohřevný sáček)
  2. na dno bagu umísti kapsli - nejprve ji vyndej z obalu
  3. do bagu (na kapsli) vlož uzavřenou porci jídla
  4. do bagu nalij odpovídající množství vody - voda nemusí být pitná, nepřichází do přímého kontaktu s jídlem. Můžeš klidně použít vodu z řeky nebo kaluže
  5. zavři bag - do pár chvil začne voda vařit, z otvoru v sáčku začne unikat pára a do 15 minut máš horké jídlo, které opatrně vytáhni ven

muž vkládá samoohřevnou kapsli a sáček s lyofilizovaným jídlem do Zipper Bagu

2. Ohřev hotových MRE porcí

Postupuj stejně jako u sušených porcí, jen přejdi rovnou k samoohřevu.

muž v podřepu umisťuje sáček s hotovým MRE jídlem do samoohřevného sáčku Zipper bag od adventure menu

Při použití v zimě podlož samoohřevný sáček kusem oblečení nebo batohem, aby teplo neunikalo do země.

Jakou velikost samoohřevné kapsle použít?

  • 30g - slouží pro ohřev 1x porce jídla 400g, případně 2x porce 200g/250g jídel
  • 55g/60g - slouží pro ohřev 2x porce jídla 400g najednou

TIP: Při použití v mrazu, respektive pro ohřev dehydrovaných jídel, doporučujeme použít vždy větší kapsli. Výkon ohřevu bude totiž snížen okolní teplotou, respektive bude trvat déle v důsledku nutné opětovné rehydratace jídla.

Kompatibilita mezi výrobci

1. Samoohřevný sáček Heater Bag od Tactical Foodpcak:

Tento sáček je dostatečně široký, takže ho můžeš použít pro ohřev všech námi prodávaných značek jídla:

2. Samoohřevný sáček Zipper Bag od Adventure Menu:

Tento sáček je užší, takže se do něj nevejdou jídla Tactical Foodpack. Použít ho můžeš pouze pro ohřev zbývajících značek jídla:

3. Samoohřevné kapsle Tactical Foodpcak a Adventure menu:

Všechny kapsle jsou vzájemně kompatibilní - můžeš je vložit do jakéhokoliv sáčku a použít pro ohřev všech námi prodávaných značek jídla.

Příklad: Můžeš vzít Heater Bag Tactical Foodpcak, dát do něj kapsli Adventure menu a ohřát si tam jídlo Lyommy.

Jak samoohřev funguje?

Samoohřev funguje na principu exotermické reakce mezi vodou, kterou naliješ do bagu a oxidem vápenatým (nehašené vápno) v kapsli.

Jedná se o chemický proces, při kterém vzniká hydroxid vápenatý (hašené vápno) a zároveň:

  1. dochází k výraznému uvolňování tepla
  2. uvolněné teplo zahřeje vodu v bagu
  3. zahřátá voda produkuje horkou páru
  4. horká pára jídlo uvnitř bagu rychle ohřeje

zipper bag visí na větvi a holčička poslouchá, jak z něj vychází pára

Bude samoohřev fungovat i na Everestu?

Ano bude. Exotermická reakce funguje i v nejvyšších nadmořských výškách, větru, dešti, prostě všude a za jakýchkoliv podmínek.

Chemická reakce samotná není ovlivněna nadmořskou výškou - závisí na vlastnostech reagujících látek, nikoliv na atmosférickému tlaku.

Nicméně, ve vyšších výškách voda vře při nižší teplotě než 100 °C kvůli nižšímu atmosférickému tlaku (čím vyšší nadmořská výška, tím nižší teplota vařící vody). Při nízkém tlaku se molekuly vody snadněji uvolňují z kapalné fáze do plynné (pára), takže voda začíná vřít při nižší teplotě. V nadmořské výšce 2 000 metrů voda vře cca při 93 °C, na Mount Everestu (8 848 m) při cca 68 °C. 

Ve vysokých výškách tedy samoohřev může trvat déle v důsledku nižší teploty vařící vody a vzniklé páry.

Autor textu

fotografie arnošta valacha, zakladatele horychuti, s vlastnoručním podpisem

Arnošt "Arny" Valach

Zakladatel HoryChuti a expediční alpinista

Psáno s vášní pro outdoor

Více o mě

Články