Už i astronauti sází na Lyofood
polský výrobce mrazem sušené cestovní stravy


| Hlavní ingredience | Zelenina |
|---|---|
| Přísady | Rýže |
| Velikost porce | Standardní |


| Hlavní ingredience | Houby |
|---|---|
| Přísady | Těstovina |
| Velikost porce | Standardní |


| Hlavní ingredience | Zelenina |
|---|---|
| Přísady | Sýr |
| Velikost porce | Standardní |


| Hlavní ingredience | Zelenina |
|---|---|
| Přísady | Luštěnina |
| Velikost porce | Standardní |


| Hlavní ingredience | Zelenina |
|---|---|
| Příloha | Těstovina |
| Velikost porce | Standardní |


| Hlavní ingredience | Houby |
|---|---|
| Příloha | Rýže |
| Velikost porce | Standardní |


| Hlavní ingredience | Maso hovězí, Maso vepřové |
|---|---|
| Příloha | Těstovina |
| Velikost porce | Standardní, Velká |


| Hlavní ingredience | Vejce |
|---|---|
| Velikost porce | Standardní |
Lyofood pochází ze světa himálajských expedic a zaoceánských závodů. Není to jen outdoorové jídlo - je to synonymum pro spolehlivost na nejodlehlejších místech a v nejdrsnějších podmínkách planety.
Spoléhají na něj ti největší dobrodruzi - a dokonce i astronauti ve vesmíru!

Vše začalo roku 1992, kdy polský inženýr Jerzy Godek, do té doby pracující na lyofilizaci krevní plazmy, přišel s nápadem: „Když to funguje s krevní plazmou, mělo by to fungovat i se zeleninou, že?“
Dal výpověď v krevní bance, odkoupil použité lyofilizátory a rozhodl se lyofilizovat potraviny.

Založil firmu Lyovit, zúročil své zkušenosti s procesem lyofilizace a jeho prvním obchodním artiklem se stala lyofilizovaná pažitka z vlastní pěstírny.

Postupně přidával další suroviny, vedle bylinek i ovoce a zeleninu. Firma Lyovit prosperuje dodnes, provozuje vlastní plantáže a je největším výrobcem lyofilizovaných produktů v Polsku.

Koncem 90. let se na společnost Lyovit začali obracet polští cestovatelé a horolezci s žádostmi o lyofilizovaná jídla pro jejich výpravy.
Začalo to expedicí Krzysztofa Wielického na K2 v roce 1996. Stalo se, jídla se osvědčily a výroba expedičních jídel se rozběhla.

V roce 2009 padlo rozhodnutí vyčlenit výrobu expediční stravy pod samostatnou značku - Lyofood.
Jejím založením a vedením pověřil Jerzy Godek své 2 dcery - Lauru a Wiolu.

V roce 2010 děvčata založila pobočku LYO FOOD GmbH v Německu.
Zatímco Laura dnes řídí Lyofood na polském trhu, Wiola řídí německou pobočku - odtud firma působí do zbytku světa.
Zdrojem surovin pro výrobu expedičních jídel Lyofood jsou:
Systém "z pole rovnou do kuchyně" zaručuje:

Lyofood podporuje ekologické zemědělství a zvyšuje produkci certifikovaných bio organických surovin - při jejich pěstování nepoužívá syntetické pesticidy, herbicidy, geneticky modifikované organismy ani umělá hnojiva.
Do nabídky expedičních jídel proto zařazují také pokrmy, které jsou 100% BIO - obsahují tedy jen organické suroviny. Aktuálně to jsou:
Co si firma ekologicky vypěstuje, to si také uvaří. Všechny jídla Lyofood jsou:
Chutnají jako domácí, protože jsou tak kuchyři vařená.

Po uvaření se jídla lyofilizují (suší mrazem) v lyofilizátorech jejich vlastní konstrukce. Tím se zbaví vody a zakonzervují.
Co je lyofilizace a jak se jídlo suší

Lyofood provozuje také vlastní laboratoř, kde každé jídlo testují tak, aby zajistili jeho naprostou bezpečnost pro spotřebitele.

Po lyofilizaci následuje fáze poslední, a to balení do opakovaně uzavíratelnéo sáčku s absorbérem vlhkosti.

Uvnitř jsou rysky vyznačující hladinu pro dolití vodou a praktické jsou také dva výřezy pro odtrhnutí v různé výšce:

Stačí sušené jídlo v sáčku zalít vodou a za několik minut je připraveno ke konzumaci.

Způsoby, jak připravit dehydrované jídlo
Neústupná snaha o kvalitu byla oceněna mnoha mezinárodními cenami.
V roce 2013 získaly produkty Lyofood nejprestižnější ocenění v outdoorovém průmyslu - The Gold OutDoor Industry Award za „nejchutnější outdoorová jídla na trhu“ (na fotografii Wiola Godek).

V roce 2016 označil Lauru prestižní americký časopis Forbes za jednu z 300 nejtalentovanějších lidí Evropy ve věku do 30 let.

Jídla Lyofood se postupně stala volbou desítek světově proslulých sportovců, horolezců a průzkumníků.
Jména jako Kilian Jornet, Adam Bielecki, Simon Gietl, Silvia Vidal, Simone Moro a další důvěřují Lyofood na svých expedicích na Mount Everest, K2, při oceánských i polárních výpravách.

Největším důkazem kvality a důvěry je unikátní spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou (ESA).
Lyofilizované jídlo Lyofood bylo vybráno pro misi Axiom 4 na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), což svědčí o absolutní špičce v kvalitě, bezpečnosti a spolehlivosti těchto produktů.
Součástí mise Axiom 4 je polská mise Ignis a astronaut Dr. Sławosz Uznański-Wiśniewski (na fotografii).

Spolehni se na lyofilizovaná jídla od výrobce, který se pyšní silnou historií, vlastními plantážemi, důvěrou sportovců, řadou ocenění i vesmírnými zkušenostmi.
Tak mrkni na hotové MRE jídlo, které se po uvaření nesuší a je určeno k přímé konzumaci.

Arnošt "Arny" Valach
Zakladatel HoryChuti a expediční alpinista
Psáno s vášní pro outdoor
odesíláme z vlastního skladu
nejpodrobnější filtry v ČR
ukazujeme jako jediní v ČR
umožňujeme jako jediní v ČR