Lyofood - Příloha - Rýže

Objev fascinující příběh polské značky Lyofood

Lyofood pochází ze světa himálajských expedic a zaoceánských závodů. Není to jen outdoorové jídlo - je to synonymum pro spolehlivost na nejodlehlejších místech a v nejdrsnějších podmínkách planety.

Spoléhají na něj ti největší dobrodruzi - a dokonce i astronauti ve vesmíru!

  • rodinná firma s více než 30letou tradicí
  • jeden z největších výrobců lyofilizovaných jídel vůbec
  • produkty se prodávají ve 30 zemích světa

1992 - založení firmy Lyovit

Vše začalo roku 1992, kdy polský inženýr Jerzy Godek, do té doby pracující na lyofilizaci krevní plazmy, přišel s nápadem: „Když to funguje s krevní plazmou, mělo by to fungovat i se zeleninou, že?“

Dal výpověď v krevní bance, odkoupil použité lyofilizátory a rozhodl se lyofilizovat potraviny.

Jerzy Godek, zakladatel firmy lyovit na historické fotografii

Založil firmu Lyovit, zúročil své zkušenosti s procesem lyofilizace a jeho prvním obchodním artiklem se stala lyofilizovaná pažitka z vlastní pěstírny.

ženy na historické fotografii lyofilizují pažitku v závodě firmy lyofit

Postupně přidával další suroviny, vedle bylinek i ovoce a zeleninu. Firma Lyovit prosperuje dodnes, provozuje vlastní plantáže a je největším výrobcem lyofilizovaných produktů v Polsku.

srovnání čerstvé a lyofilizované jahody vypěstované firmou lyovit

1996 - první expediční jídlo

Koncem 90. let se na společnost Lyovit začali obracet polští cestovatelé a horolezci s žádostmi o lyofilizovaná jídla pro jejich výpravy.

Začalo to expedicí Krzysztofa Wielického na K2 v roce 1996. Stalo se, jídla se osvědčily a výroba expedičních jídel se rozběhla

pohlednice z expedice na k2 pro firmu lyovit

2009 - zrod obchodní značky Lyofood

V roce 2009 padlo rozhodnutí vyčlenit výrobu expediční stravy pod samostatnou značku - Lyofood.

Jejím založením a vedením pověřil Jerzy Godek své 2 dcery - Lauru a Wiolu.

laura godek a její sestra wiola jako malé na historické fotografii na louce

2010 - založení LYO FOOD GmbH v Německu

V roce 2010 děvčata založila pobočku LYO FOOD GmbH v Německu.

Zatímco Laura dnes řídí Lyofood na polském trhu, Wiola řídí německou pobočku - odtud firma působí do zbytku světa.

Vlastní plantáže - od semínka až do kuchyně

Zdrojem surovin pro výrobu expedičních jídel Lyofood jsou:

  • vlastní ekologické plantáže společnosti
  • místní farmáři
  • prověření dodavatelé z Evropy

Systém "z pole rovnou do kuchyně" zaručuje:

  • 100% kontrolu nad původem ingrediencí i celým výrobním procesem
  • nekompromisní čerstvost surovin
  • maximální chuť a výživové hodnoty

žena sklízí úrodu na poli firmy lyofood

100% BIO jídla Lyofood

Lyofood podporuje ekologické zemědělství a zvyšuje produkci certifikovaných bio organických surovin - při jejich pěstování nepoužívá syntetické pesticidy, herbicidy, geneticky modifikované organismy ani umělá hnojiva.

Do nabídky expedičních jídel proto zařazují také pokrmy, které jsou 100% BIO - obsahují tedy jen organické suroviny. Aktuálně to jsou:

Vlastní technologie - z kuchyně až do sáčku

1. Vaření

Co si firma ekologicky vypěstuje, to si také uvaří. Všechny jídla Lyofood jsou:

  • 100% přírodní
  • bez konzervantů a umělých přísad
  • bez dochucovadel

Chutnají jako domácí, protože jsou tak kuchyři vařená.

kuchaři vaří jídlo lyofood

2. Sušení mrazem

Po uvaření se jídla lyofilizují (suší mrazem) v lyofilizátorech jejich vlastní konstrukce. Tím se zbaví vody a zakonzervují

  • hmotnost jídel se sníží až o 80%
  • trvanlivost se prodlouží min. na 5 let
  • zachová se 97 % přirozené chuti a nutričních hodnot

Co je lyofilizace a jak se jídlo suší

pracovník firmy lyofood vkládá jídlo do lyofilizátoru

3. Kontrola

Lyofood provozuje také vlastní laboratoř, kde každé jídlo testují tak, aby zajistili jeho naprostou bezpečnost pro spotřebitele.

žena v laboratoři testuje jídlo lyofood

Výhody lyofilizované stravy

4. Balení

Po lyofilizaci následuje fáze poslední, a to balení do opakovaně uzavíratelnéo sáčku s absorbérem vlhkosti.

balení lyofilizovaných jídel lyofood do sáčků

Uvnitř jsou rysky vyznačující hladinu pro dolití vodou a praktické jsou také dva výřezy pro odtrhnutí v různé výšce:

  • během konzumace můžeš odstranit překážející část sáčku
  • dosáhneš až na dno i s kratší lžící

muž na sněhu otevírá sáček s lyofilizovaným jídlem lyofood

Kompletní nabídka LYO jídel

5. Příprava a konzumace

Stačí sušené jídlo v sáčku zalít vodou a za několik minut je připraveno ke konzumaci.

horolezec na sněhu nalévá vodu do sáčku s lyofilizovaným jídlem lyofood

Způsoby, jak připravit dehydrované jídlo

2013 - ocenění The Gold OutDoor Industry Award

Neústupná snaha o kvalitu byla oceněna mnoha mezinárodními cenami.

V roce 2013 získaly produkty Lyofood nejprestižnější ocenění v outdoorovém průmyslu - The Gold OutDoor Industry Award za „nejchutnější outdoorová jídla na trhu(na fotografii Wiola Godek)

předávání ceny The Gold OutDoor Industry Award majitelům firmy lyofood

2016 - ocenění Laury Godek v časopise Forbes

V roce 2016 označil Lauru prestižní americký časopis Forbes za jednu z 300 nejtalentovanějších lidí Evropy ve věku do 30 let.

laura godek spolumajitelka firmy lyofood před lyofilizátorem

Lyofood - volba profesionálů, důvěra šampionů

Jídla Lyofood se postupně stala volbou desítek světově proslulých sportovců, horolezců a průzkumníků.

Jména jako Kilian Jornet, Adam Bielecki, Simon Gietl, Silvia Vidal, Simone Moro a další důvěřují Lyofood na svých expedicích na Mount Everest, K2, při oceánských i polárních výpravách.

alpinista simon gietl jí ve stanu lyofilizované jídlo lyofood

2025 - Lyofood dobývá vesmír: mise Axiom 4

Největším důkazem kvality a důvěry je unikátní spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Lyofilizované jídlo Lyofood bylo vybráno pro misi Axiom 4 na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), což svědčí o absolutní špičce v kvalitě, bezpečnosti a spolehlivosti těchto produktů.

Součástí mise Axiom 4 je polská mise Ignis a astronaut Dr. Sławosz Uznański-Wiśniewski (na fotografii).

Sławosz Uznański-Wiśniewski s jídlem lyofood

Staň se i ty součástí komunity Lyofood

Spolehni se na lyofilizovaná jídla od výrobce, který se pyšní silnou historií, vlastními plantážemi, důvěrou sportovců, řadou ocenění i vesmírnými zkušenostmi.

Lyofilizované jídlo není to, co hledáš?

Tak mrkni na hotové MRE jídlo, které se po uvaření nesuší a je určeno k přímé konzumaci.

Autor textu

fotografie arnošta valacha, zakladatele horychuti, s vlastnoručním podpisem

Arnošt "Arny" Valach

Zakladatel HoryChuti a expediční alpinista

Psáno s vášní pro outdoor

Více o mě