Jídlo na cesty sušené mrazem - ultralehké LYO, stačí zalít vodou

Zapomeň na těžké a objemné zásoby - vsaď na lyofilizaci

Plánuješ víkendové kempování, trek do hor, náročnou expedici, nebo jen hledáš spolehlivé jídlo na cestování bez lednice co neváží skoro nic?

Naše mrazem sušené pokrmy jsou skvělou volbou pro všechny tvé venkovní aktivity.

pohled do sáčků s lyofilizovaným jídlem

Říká se jim též:

  • vakuově sušené
  • lyofilizované - LYO
  • dehydrované - zbavené vody
  • lightweight - ultralehké

A jelikož jsou instantní, stačí je jen zalít vodou - ideální jako expediční jídlo i nouzová zásoba potravin pro krizové situace co vydrží roky.

žena na stole v přírodě nalévá horkou vodu do sáčku s mrazem sušeným jídlem adventure menu

Váha batohu pro tebe není důležitá a raději bys jedl hned?

Pak pro tebe bude vhodnější hotové MRE jídlo - je sterilované, objemnější, těžší, ale stačí ho jen ohřát.

Co je mrazem sušené jídlo?

Jedná se o jídlo, které po uvaření prošlo konzervačním procesem lyofilizace.

zaměstnanec vkládá uvařené jídlo do lyofilizátoru

Co je lyofilizace a jak se jídlo suší

Všechna naše lyofilizovaná jídla od všech výrobců jsou kuchaři poctivě připravena:

  • ze 100% přírodních surovin
  • bez chemických přísad a konzervantů

kuchař v profesionální kuchyni vaří jídlo

Proč je mrazem sušené jídlo ideální když řešíš váhu?

Protože je:

  • lehké a skladné - má cca 10 % původní hmotnosti a zabere jen minimum místa
  • kvalitní - žádná "éčka" ani umělá dochucovadla
  • výživné - zachovává si až 99,7 % nutričních hodnot, živin, vitamínů a minerálů
  • chutné - po opětovné rehydrataci (nasátí vodou) chutná jako čerstvě uvařené
  • trvanlivé a odolné - můžeš ho skladovat mnoho let při teplotě do 30 °C
  • bezpečné a hygienické

polárník sedí na sněhu a jí mrazem sušené jídlo ze sáčku

Výhody lyofilizované stravy

Snadná a rychlá příprava

  1. Do sáčku s jídlem přidej horkou vodu
  2. Počkej pár minut, než jídlo vodu opět nasákne (rehydratuje)
  3. Hotovo - můžeš konzumovat

V nouzi můžeš jídlo zalít i vodou studenou nebo jídlo sníst dokonce tak jak je, tedy v sušeném stavu.

horolezec před stanem nalévá vodu z hrnku do sáčku s dehydrovaným jídlem

Pro přípravu můžeš využít také jednoduchý samoohřevný systém:

  • ohřeje jídlo na bázi chemické reakce
  • bez použití ohně a horké vody
  • funguje i ve vysokých nadmořských výškách

muž vkládá sáček s lyofilizovaným jídlem do samoohřevného sáčku

Způsoby, jak připravit dehydrované jídlo

Široký výběr a pokročilá filtrace

Naše nabídka zahrnuje vše od výživných LYO snídaní (na sladko i na slano) přes hřejivé LYO polévky, vydatné LYO hlavní chody až po sladké LYO dezerty.

V jednotlivých podkategoriích si jídla pohodlně vyfiltruj např. podle:

  • obsahu makroživin - bílkoviny, sacharidy, tuky
  • alergenů - bezlepkové, bezlaktózové
  • dietních potřeb - masové, vegetariánské, veganské
  • obsažených ingrediencí
  • chutí světových kuchyní
  • velikosti porcí

muž a žena vybírají lyofilizované jídlo na veletrhu

Autor textu

fotografie arnošta valacha, zakladatele horychuti, s vlastnoručním podpisem

Arnošt "Arny" Valach

Zakladatel HoryChuti a expediční alpinista

Psáno s vášní pro outdoor

Více o mě