Sušený jedlý hmyz - superpotravina budoucnosti

Odvaž se s naším sušeným jedlým hmyzem

Křupavý hmyz k jídlu jako sušení cvrčci, sušení červíci či sušené kobylky je komplexním zdrojem živin pro tvůj aktivní život.

Je ideální jako rychlý zdroj energie na cesty, protože je:

  • kompaktní
  • lehký
  • určen k přímé konzumaci bez dalších úprav

mladá žena vysypává sušené červíky z balení Grig do své ruky

Vyzkoušej hmyzí snacky Grig

Grig je česká firma, která při výrobě hmyzích produktů garantuje vysokou kvalitu a udržitelné postupy již od roku 2017.

Jak chutná jedlý hmyz?

Zapomeň na předsudky a žádný strach! Sušené hmyzí pochoutky chutnají skvěle.

  • samotní cvrčci a červíci ve vysušené formě chutnají podobně jako oříšky
  • kobylky (sarančata) jsou větší a mají jemnou chuť, popisovanou jako směs oříšků a kuřecího masa

Nicméně finální hmyzí snacky jsou ještě dochucené - vybrat si můžeš příchutě slané, sladké i pikantní

fotomontáž pěti obrázků, na kterých mladí lidé konzumují sušený jedlý hmyz

Proč jíst jedlý hmyz?

Jedlý hmyz je skutečná superpotravina s velkým přínosem pro lidské zdraví i životní prostředí.

  • vysoký obsah bílkovin, mikroživin, vitamínů a vlákniny
  • vysoký obsah esenciálních aminokyselin a zdravých tuků, jako jsou Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
  • je nízkokalorický
  • jeho chov je ekologický s minimální spotřebou zdrojů a produkcí skleníkových plynů

Srovnání se sušeným masem

Oproti populárnímu sušenému masu (jerky) má vyšší obsah:

  • bílkovin
  • železa
  • vápníku
  • vitamínů
  • minerálních látek.

S každým křupnutím tedy prospíváš sobě i naší planetě.

ilustrační obrázek zobrazující srovnání výživových hodnot kravského masa a jedlého hmyzu

Může hmyz způsobit alergie?

Ano. Hmyz obsahuje velké množství chitinu (vlákniny, jež tvoří jeho vnější kostru), která se často objevuje u korýšů.

Není tedy vhodný pro alergiky na korýše, měkkýše, mořské plody a roztoče. Může také obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek.

Odkud se jedlý hmyz bere a jak se usmrcuje?

Veškerý hmyz k jídlu pochází z certifikovaných hmyzích farem. Ty musí splňovat vysoké nároky na kvalitu chovu, krmení či udržitelnost.

Usmrcení pak probíhá zcela humánně, a to zchlazením. Hmyz jako chladnokrevný živočich přirozeně přejde do stavu hibernace a následně je zmražen.

Hmyz necítí bolest ani stres, neboť disponuje uzavřenou nervovou soustavou.

pohled do interiéru certifikované hmyzí farmy, kde se nachází přepravky se živým hmyzem

Následně se hmyz usuší a ochutí.

zaměstnanec vkládá plechy s usmrceným hmyzem do konvektomatu pro účely jeho vysušení

Tak pojď do toho!

Rozmanitá chuť, bezkonkurenční nutriční hodnota a silný ekologický přínos - prozkoumej naši nabídku a najdi si svého hmyzího favorita i ty.

mladá žena sedí na pohovce vedle svého přítele a krmí ho sušeným jedlým hmyzem

Stále si netroufáš?

Tak třeba příště. Teď můžeš mrknout na další naše svačinky jako výživné ořechové krémy nebo zdravé tyčinky.

Autor textu

fotografie arnošta valacha, zakladatele horychuti, s vlastnoručním podpisem

Arnošt "Arny" Valach

Zakladatel HoryChuti a expediční alpinista

Psáno s vášní pro outdoor

Více o mě