hotové MRE jídlo na cesty - sterilované, stačí jen ohřát

Zapomeň na vaření - vsaď na sterilaci

Už tě nebaví trávit na cestách drahocenný čas vařením?

Hledáš rychlé, chutné a plnohodnotné jídlo, které je vždy po ruce a které si jen ohřeješ nebo sníš i bez ohřevu?

Naše hotové MRE sterilované pokrmy jsou tou správnou odpovědí.

kánoista na břehu řeky ohřívá sáček s hotovým mre jídlem v horké lázni na vařiči

Ať už vyrážíš na jednodenní výlet, delší túru, rybaření nebo třeba do pouště, naše hotovky jsou připraveny:

  • k přímé konzumaci rovnou ze sáčku
  • bez potřeby další přípravy
  • bez nároku na chlazení

Díky svým vlastnostem jsou předurčeny také k dlouhodobému skladování jako krizová zásoba pro případ výpadku proudu nebo jiných nepředvídaných, nouzových událostí.

Potřebuješ šetřit váhu a místo v batohu a krátká příprava je v pohodě?

Pak pro tebe bude vhodnější jídlo sušené mrazem - je ultralehké, kompaktní a stačí ho jen zalít vodou.

Co je hotové MRE jídlo?

MRE (Meals, Ready-to-Eat) znamená "jídlo připraveno ke konzumaci".

Původně bylo vyvinuto jako vojenská strava pro americkou armádu - první verze se objevily v 70. letech a od té doby prošlo mnoha vylepšeními.

Cílem bylo vytvořit výživné, trvanlivé a snadno přenosné jídlo, které vojáci mohou konzumovat v terénu bez nutnosti vaření.

dva vojáci sedí na zemi a jí hotové mre armádní jídlo

Naše české MRE jsou kompletně ručně uvařená jídla výhradně:

  • z čerstvých, kvalitních a přírodních surovin
  • bez použití polotovarů a chemie

profesionální kuchař vaří jídlo v kuchyni

Po uvaření pak jídla prošla konzervačním procesem sterilace.

Co je sterilace?

Je to metoda konzervace - jídla se po uvaření nabalí do sáčků a ty se hermeticky uzavřou.

Poté se v tzv. parním autoklávu zahřejí na vysokou teplotu (až 121 °C) za vysokého tlaku, což:

  • zničí bakterie a mikroorganismy
  • prodlouží trvanlivost jídel na mnoho let - bez nutnosti přidávat konzervanty

Moderní sterilační technologie umožňuje rychlé zahřátí a následné zchlazení pokrmu tak, že si zachová:

  • svou původní strukturu
  • čerstvost
  • živiny i chuť

zaměstnanec vkládá sáčky s hotovým mre jídlem do parního autoklávu

Proč zvolit sterilované MRE když řešíš rychlost a pohodlí?

  • úspora času - jíš prakticky hned
  • žádné vaření - jen ohřej nebo sněz za studena
  • žádné nádobí - jen otevři a sněz přímo ze sáčku
  • trvanlivost a odlonost - skladuj ho mnoho let při teplotě do 30 °C
  • vysoká kvalita - jen čisté suroviny s plnou nutriční hodnotou

Jak sáček s hotovým jídlem ohřát?

  • v horké lázni - ponoř ho na pár minut do horké vody (nemusí být pitná)
  • ve varné konvici - naplň ji vodou do cca 1/3 jejího objemu
  • u ohně - postav ho do rozumné vzdálenosti od plamenů (aby se netavil)
  • pomocí zdroje tepla - polož ho na horký motor auta, nechej na rozpáleném slunci apod
  • v hrnci nebo na pánvi - obsah sáčku přendej do nádoby a prohřej
  • v mikrovlnné troubě - předem ale přendej obsah třeba na talíř (sáček obsahuje kov)

sáček s hotovým jídlem se ohřívá v hrnci s horkou vodou umístěným na plotně v kuchyni

Pokud nemáš zdroj tepla, pomůže ti chemický samoohřev:

  • funguje jako parní trouba
  • nezklame tě ani ve vysokých horách

muž vkládá hotové mre jídlo do samoohřevného systému

Vybírej a filtruj

Máme pro tebe:

Ať už máš intoleranci na lepek či laktózu, dáváš přednost masu nebo rostlinné stravě, pomocí filtrů si u nás snadno dohledáš své preferované jídlo plné energie.

Autor textu

fotografie arnošta valacha, zakladatele horychuti, s vlastnoručním podpisem

Arnošt "Arny" Valach

Zakladatel HoryChuti a expediční alpinista

Psáno s vášní pro outdoor

Více o mě