Způsoby, jak připravit dehydrované jídlo

Co je dehydrované jídlo?

Dehydrované (sušené) jídlo je jídlo zbavené vody. Sušit se může např. horkým vzduchem, infračerveným zářením nebo osmózou.

My se ale budeme věnovat přípravě cestovních jídel, které byly vysušené mrazem (lyofilizované).

pohled na sáčky se sušeným jídlem

Co je lyofilizace a jak se jídlo suší

Jak je tedy opětovně rehydratovat (navrátit do nich vodu) a připravit ke konzumaci s cílem obnovit jejich texturu a chuť?


1. Příprava s použitím horké vody

Klasická metoda s horkou vodou

Nejběžnější a nejdoporučovanější způsob přípravy dehydrovaného jídla je zalití horkou vodou - to zaručí jeho optimální rehydrataci.

Co budeš potřebovat

  • nádobu na ohřev vody - vařič s integrovanou nádobou, ešus, hrnek apod.
  • zdroj tepla - vařič, ohniště apod.
  • pitnou vodu - pro zalití sáčku s jídlem

muž zalévá sáček se sušeným jídlem horkou vodou

Postup

  1. ohřej vodu - ve vhodné nádobě ohřej vodu na bod varu
  2. otevři sáček - odtrhni vršek sáčku podle naznačené linie a vyjmi absorbér vlhkosti (je-li přítomen)
  3. nalij horkou vodu - přidej do sáčku doporučené množství horké vody (podle typu jídla)
  4. promíchej - důkladně zamíchej obsah, aby se voda dostala ke všem částem
  5. nechej odstát - uzavři sáček a nechej odstát dle doporučení výrobce (cca 10-15 minut) - jídlo se tím opět rehydratuje (nasákne vodou)
  6. konzumuj - po uplynutí doby otevři sáček, znovu promíchej a můžeš jíst přímo ze sáčku

Tipy

  • izolace sáčku - v chladném prostředí může rehydratace trvat déle - zabal sáček do bundy nebo použij izolační obal
  • úspora paliva - ohřej pouze potřebné množství vody, abys šetřil palivo pro vařič
  • kultura servírování - jídlo si můžeš ze sáčku přesypat např. do ešusu a připravit si ho v něm

2. Příprava s použitím studené vody

Nouzová alternativa bez zdroje tepla

Pokud nemáš možnost ohřevu, lze dehydrované jídlo připravit i se studenou vodou - vhodné v nouzových situacích nebo když chceš šetřit palivo.

Co budeš potřebovat

  • nádobu na vodu - hrnek, lahev apod. Pokud máš přístup k vodě z kohoutku, nádobu můžeš vynechat
  • pitnou vodu - pro zalití sáčku s jídlem

muž v zimních horách zalévá sáček s dehydrovaným jídlem studenou vodou

Postup

  1. otevři sáček - odtrhni vršek sáčku podle naznačené linie a vyjmi absorbér vlhkosti (je-li přítomen)
  2. přidej studenou vodu - nalij do sáčku stejné množství vody jako u horké přípravy
  3. důkladně promíchej - zamíchej, aby se všechno jídlo dostalo do kontaktu s vodou
  4. prodloužená doba odstátí - nechej jídlo odstát alespoň 20–30 minut, aby se dostatečně rehydratovalo
  5. kontrola konzistence - pokud je jídlo stále tvrdé, nechej ho odstát déle nebo přidej trochu vody
  6. konzumuj - po dosažení uspokojivého výsledku můžeš jíst přímo ze sáčku

Tipy

  • připrava předem - pokud víš, že nebudeš mít zdroj tepla, můžeš jídlo zalít vodou předem a nechat ho rehydratovat např. během chůze
  • vylepšení chuti - přidej koření nebo sůl pro zvýraznění chuti - studená voda může ovlivnit její intenzitu

3. Příprava s použitím studené vody a ohně

Přímá metoda bez samostatného ohřevu vody

Sáček s jídlem můžeš ohřát přímo nad otevřeným ohněm, podobně jako doma ohříváš hrnec s jídlem na sporáku.

POZOR!

Tato metoda je použitelná pouze s jídlem Tactical Foodapck, jejichž sáček je vyroben z unikátního, odolného materiálu - sáčky jiných výrobců by se mohly začít tavit.

Nepoužívej však proudový vařič (Jet Boiler), protože má špičatý plamen a může hořet skrz obal. Použij malý oheň ze dřeva, lihové tablety, svíček atd.

Co budeš potřebovat

  • nádobu na vodu - hrnek, lahev apod. Pokud máš přístup k vodě z kohoutku, nádobu můžeš vynechat
  • zdroj tepla - malé ohniště, lihová tableta apod
  • pitnou vodu - pro zalití sáčku s jídlem

sáček s dehydrovaným jídlem se ohřívá přímo nad ohněm

Postup

  1. otevři sáček - odtrhni vršek sáčku podle naznačené linie a vyjmi absorbér vlhkosti
  2. přidej studenou vodu - nalij do sáčku doporučené množství vody (podle typu jídla)
  3. promíchej - důkladně zamíchej obsah, aby se voda dostala ke všem částem
  4. rozdělej oheň
  5. polož nad oheň - sáček s jídlem ohřívej přímo nad ohněm a průběžně míchej
  6. konzumuj - po dosažení požadované teploty a konzistence můžeš jíst přímo ze sáčku

Tipy

  • zodpovědnost - otevřený oheň nerozdělávej na zakázaných místech a důkladně jej po sobě uhas
  • improvizuj - např. rozdělej malé ohniště, kolem něj zapíchni do země klacíky a na ně polož sáček s jídlem

sáček se sušeným jídlem stojí na dřívkách a ohřívá se nad ohněm


4. Příprava s použitím studené vody a samoohřevného systému

Inovativní a komfortní ohřev bez ohně chemickou cestou

Skvělá volba pro teplé jídlo bez použití vařiče či ohně - k ohřevu jídla využívá chemickou reakci.

muž vkládá sáček s dehydrovaným jídlem do samoohřevného sáčku

Prohlédnout samoohřev a zjistit více


5. Kombinace metod

Optimalizace v náročných podmínkách

V některých situacích můžeš pro dosažení nejlepšího výsledku kombinovat různé metody.

Příklady

  • vlažná voda + delší doba odstátí - pokud máš omezené palivo, můžeš vodu ohřát jen mírně a jídlo nechat rehydratovat déle
  • studená voda + tělesné teplo - zalitý sáček můžeš nosit u těla pod vrstvou oblečení pro urychlení rehydratace

muž ukazuje sáček s jídlem ukrytý pod bundou

Tipy

  • experimentuj - různé značky a druhy jídel mohou reagovat odlišně, vyzkoušej si různé způsoby
  • předběžná příprava - naplánuj si, kdy budeš jíst, a přizpůsob tomu přípravu jídla

Další užitečné rady

  • suchá konzumace - v nouzových podmínkách, pokud potřebuješ maximálně šetřit vodou nebo časem, lze dehydrované jídlo sníst i v sušeném stavu bez další úpravy
  • energetická hodnota - v chladném prostředí zvaž přidání tuku (např. olej, máslo) pro zvýšení kalorického příjmu

Ve vysokých nadmořských výškách je však tělo vystaveno intenzivní fyziologické zátěži. Absorbce živin se stává obtížnější a tuky, které jsou hůře stravitelné, mohou zatěžovat trávicí systém a zpomalovat vstřebávání dalších nezbytných živin.

  • čištění vody - pokud používáš vodu z přírodních zdrojů, zvaž její přefiltrování nebo použití dezinfekčních prostředků
  • hydratace - nezapomínej pít dostatek vody, zejména ve vysokých nadmořských výškách, kde hustá krev zvyšuje riziko trombózy

Závěr

Dehydrované turistické jídlo nabízí flexibilitu a pohodlí při stravování v terénu.

Bez ohledu na podmínky, vždy existuje způsob, jak si připravit chutné a výživné jídlo - od tradičního zalití horkou vodou přes použití studené vody až po inovativní samoohřevné systémy.

dva lezci stojí u skály a jí dehydrované jídlo ze sáčku

Prohlédnout mrazem sušená jídla

Autor textu

fotografie arnošta valacha, zakladatele horychuti, s vlastnoručním podpisem

Arnošt "Arny" Valach

Zakladatel HoryChuti a expediční alpinista

Psáno s vášní pro outdoor

Více o mě

Doporučené produkty15