Výhody lyofilizované stravy
Lyofilizovaná jídla (jinak též mrazem sušená/dehydrovaná) jsou ideálním řešením pro cestovatele, turisty a všechny, kteří ocení chutné, zdravé a praktické jídlo při menších výletech i extrémních výpravách.
Jejich četné přednosti z nich činí volbu, která usnadní každou cestu a zároveň poskytne plnohodnotný zdroj energie i v těch nejtěžších podmínkách.

Co je lyofilizace a jak se jídlo suší
Maximální kvalita a nutriční hodnoty
Lyofilizace zachovává potravinám:
- chuť a strukturu
- nutriční hodnoty
Díky tomu máš jistotu, že tvé jídlo bude vždy:
- čerstvé
- plné živin, vitamínů a minerálů
Všechna jídla jsou od základu vařená a teprve potom sušená.

Bez konzervantů a stabilizátorů
Proces lyofilizace, díky odstranění téměř veškeré vody, zajišťuje, že potraviny jsou přirozeně konzervovány.
Není proto třeba přidávat žádné chemické přísady - potraviny jsou čistě přírodní.

Lehkost a skladnost
Jednou z největších výhod dehydrovaných jídel je jejich nízká hmotnost a kompaktní rozměry.
Jelikož jsou zbavené vody, jsou extrémně lehké (označují se proto jako Lightweight jídlo):
- ztrácí až 90% původní hmotnosti
- šetří místo v batohu
To ocení zejména ti, kdo vyráží na delší túry nebo cyklistické výlety.

Prohlédnout lyofilizovaná jídla
Extrémní trvanlivost
Lyofilizované jídlo má velmi dlouhou trvanlivost. Potraviny můžeš skladovat roky, aniž by se zkazily.
Bez přítomnosti vody jsou mikroorganismy a enzymy, které způsobují kazivost potravin, neaktivní. K jejich přežití a fungování je totiž voda nezbytná.
Bezpečnost
Lyofilizované potraviny jsou bezpečné a hygienické. Proces lyofilizace:
- eliminuje bakterie a patogeny
- brání růstu plísní
Tím se minimalizuje riziko otravy jídlem při cestování.

Teplotní odolnost
Lyofilizované potraviny jsou díky absenci vody necitlivé na změny okolní teploty:
- odolají všem extrémním podmínkám od mrazivé Arktidy až po rozpálenou Saharu
- nemusíš je uchovávat v lednici
- můžeš je dlouhodobě skladovat při teplotě do 30 °C, krátkodobě i více

Snadná a rychlá příprava
Stačí do dehydrovaného jídla opět přidat horkou vodu (rehydratovat) a za pár minut čekání máš hotový pokrm.
Přitom v nouzi lze použít i vodu studenou nebo jídlo sníst dokonce v sušeném stavu.

Možnost samoohřevu bez ohně
Je pro tebe problém ohřát si vodu pomocí ohně nebo vařiče? I tady existuje skvělé řešení. Tím je samoohřevný systém:
- ohřeje jídlo na bázi chemické reakce
- funguje ve všech povětrnostních podmínkávh včetně těch nejvyšších nadmořských výšek

Absence nádobí a jeho mytí
Sušené jídlo je baleno v sáčku, ve kterém ho připravíš a ze kterého jej rovnou také sníš.
Nebudeš tedy potřebovat hrnec, ešus či talíř a ušetříš si čas a námahu s mytím nádobí.

Široký výběr chutí a chodů
V naší nabídce nalezneš širokou nabídku lyofilizovaných jídel, od snídaní přes polévky, hlavní chody až po dezerty - včetně vegetariánských a veganských variant.
Každý si tedy přijde na své, ať už má jakékoli chuťové preference nebo stravovací návyky.

Nízká ekologická stopa
Výroba a doprava lyofilizované stravy je šetrnější k životnímu prostředí.
Menší objem a hmotnost znamenají menší nároky na balení a přepravu, což snižuje ekologickou stopu tvých cest.
Prohlédnout lyofilizovaná jídla
Autor textu

Arnošt "Arny" Valach
Zakladatel HoryChuti a expediční alpinista
Psáno s vášní pro outdoor
































