Jak nadmořská výška ovlivňuje vaření

Při plánování vaření v přírodě je důležité pochopit, jak nadmořská výška ovlivňuje fyzikální podmínky, které mají přímý dopad na přípravu jídla.

muž vysoko v horách vaří před stanem jídlo na vařiči

1. Atmosférický tlak

S rostoucí nadmořskou výškou klesá atmosférický tlak.To znamená:

  • vzduch je řidší - méně stlačený, s nižší hustotou
  • ve vzduchu je méně molekul kyslíku

2. Bod varu vody

Při nízkém tlaku se molekuly vody snadněji uvolňují z kapalné fáze do plynné (pára). To znamená:

  • voda začíná vřít (měnit se v páru) při nižší teplotě
  • vroucí voda není dostatečně horká

Příklady

  • hladina moře (0 m n. m.) - voda vře při 100 °C
  • 3 000 m n. m. - voda vře při 90 °C
  • Mount Everest (8 848 m n. m.) - voda vře už při 68 °C

3. Spalování paliva a účinnost vařičů

Pro dokonalé spalování je potřeba dostatek kyslíku. Méně kyslíku ve vzduchu proto ztěžuje hoření, což znamená:

  • neúplné spalování - zvýšená tvorba uhlíkových sazí
  • slabší plamen - palivo nehoří tak intenzivně
  • nižší teplota plamene
  • vyšší spotřeba paliva - delší doba nutná k uvaření jídla vede k větší spotřebě
  • nižší účinnost přenosných vařičů

4. Délka přípravy jídla

Přímým dopadem vyšší nadmořské výšky na přípravu jídla je: 

  • delší doba vaření - nižší teplota vroucí vody nedodává potřebné teplo
  • neúplně uvařené jídlo - i po delší době nemusí být potraviny jako těstoviny, rýže nebo luštěniny dostatečně měkké

muž na sněhu zapaluje proudový vařič jetboil

Doporučení

S ohledem na vyšší nadmořskou výšku je proto zásadní správný výběr:

  • jídla - vol potraviny vyžadující kratší dobu vaření nebo jen zalití horkou vodou (např. lyofilizovaná jídla)
  • paliva - některá jsou na nedostatek kyslíku a chlad citlivější než jiná. Použij palivo s vyšší výhřevností
  • vařiče - ne každý je vhodný do všech podmínek

Typy vařičů a jejich výkon ve výškách

Náš tip: ohřev jídla chemickou cestou

Pro přípravu lyofilizovaných i hotových porcí jídla můžeš namísto vařiče a ohně využít skvělý samoohřevný systém, který:

  • funguje nezávisle na nadmořské výšce
  • vyžaduje jen studenou vodu - o ohřev se postará chemická reakce

muž vysoko v horách vkládá sáček s jídlem do samoohřevného systému

Prohlédnout samoohřev

Autor textu

fotografie arnošta valacha, zakladatele horychuti, s vlastnoručním podpisem

Arnošt "Arny" Valach

Zakladatel HoryChuti a expediční alpinista

Psáno s vášní pro outdoor

Více o mě